تاریخچه جشــــنواره

«موسسه هنروما» فعالیت خود را با هدف تغییر دادن روش آموزش هنر در مدارس، که محدود به آموزش خطاطی و نقاشی با شیوه‌های سنتی و بعضاً غیرکاربردی می‌شد، شروع کرد. این موسسه تصمیم داشت هنرهای کاربردی مثل فیلم‌سازی، انیمیشن، گرافیک، معماری و … را وارد روند آموزشی مدارس کند تا هیچ دانش‌آموزِ با استعدادی، به دلیل اینکه چنین آموزش‌های در مدرسه‌اش وجود ندارد، فرصت شکوفایی استعدادش را از دست ندهد.
کار موسسه هنروما، با تعدادی طرح درس‌های جدید و متنوع و با محوریت تصحیح محور در مدارس علامه حلی سطح تهران آغاز شد و کم کم بین مدارس بیشتری هم شناخته شد.
به دلیل اینکه دانش آموزان زیادی مستعد فضای هنر هستند اما همیشه محدودیت‌هایی برای استعدادیابی صحیح و علمی در این حوزه وجود دارد، سال ۱۳۹۱ این مجموعه تصمیم گرفت که جشنواره‌ای برای استعدادیابی در حوزه فیلم کوتاه برگزار کند و این طور شد که مجموعه «جشنواره‌های هنری مدرسه» متولد شد!

دوره اول

در این دوره که در سال ۹۲-۹۱برگزار شد، در مجموع ۱۲۰ اثر داشتیم که ۱۰۰ اثر داستانی و ۲۰ اثر انیمیشین بود. اختتامیه این دوره، اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۲ در کانون رضوان، وابسته به اداره آموزش و پرورش منطقه یک شهر تهران برگزار شد. حامیان دوره اول جشنواره فیلم کوتاه مدرسه، مدارس دوره اول متوسطه علامه حلی ۱ ، ۲ ، ۳ و ۵ تهران بودند.

دوره دوم

در این دوره که سال ۹۳-۹۲ برگزار شد، تعداد آثار به ۱۵۰ اثر از ۸ مدرسه برتر تهران رسید. از این تعداد، ۱۲۰ اثر در محور داستانی، ۲۰ اثر در محور مستند و ۱۰ اثر در محور انیمیشین داوری شد. اختتامیه جشنواره، در سالن نمایش برج آزادی برگزار شد و به حامیان دوره قبل، بنیاد خیریه حضرت زینب (س)، مجموعه برج آزادی و بنیاد رودکی هم اضافه شد.

دوره سوم

این دوره در سال ۹۴-۹۳ برگزار شد و از مجموع ۶۶۸ اثری که فرستاده شد، ۲۶۲ اثر داستانی، ۱۳۵ اثر علمی، ۱۷۵ اثر انیمیشن و همچنین ۹۶ اثر در محور مستند دسته بندی شد. اختتامیه این دوره از جشنواره در سالن سوره حوزه هنری برگزار شد و سازمان‌ملی‌پرورش استعدادهای درخشان، آپارات، سفیرفیلم، باشگاه فیلم سوره و النون حامیان این دوره جشنواره بودند.

دوره چهارم

در این دوره که در سال ۹۵-۹۴ برگزار شد، تعداد استان‌های حاضر در جشنواره بیشتر شد و۵۴۴ اثر از ۲۵ استان کشور برای جشنواره فرستاده شد. از مجموع این آثار، ۲۱۵ اثر در محور داستانی، ۸۵ اثر در محور علمی، ۱۵۱ اثر در محور انیمیشن، ۶۲ اثر در محور مستند و ۳۱ اثر هم در محور تیزر قرار گرفت. آیین پایانی این دوره، در سالن سوره حوزه هنری برگزار شد و سازمان‌ملی‌پرورش استعدادهای درخشان، آپارات، سفیرفیلم، باشگاه فیلم سوره و ستاد توسعه فناوری‌های نرم معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری از این دوره حمایت کردند.

دوره پنجم

پنجمین دوره ی جشنواره، به صورت کشوری در سال ۹۸-۹۷ برگزار شد و جشنواره از همه‌ی ۳۱ استان کشور اثر دریافت کرد! از مجموع ۱۲۹۴ اثر دریافت‌شده، ۴۰۹ اثر به بخش داستانی، ۲۸۱ اثر به بخش علمی، ۲۴۸ اثر به بخش انیمیشن، ۱۸۴ اثر به بخش مستند، ۱۰۷ اثر در بخش فتوکلیپ و همچنین ۶۵ اثر به بخش تیزر فرستاده شد. افتتاحیه و سه روز اکران آثار این دوره، در باغ کتاب تهران بود و اختتامیه آیین پایانی هم در سالن سوره حوزه هنری برگزار شد. سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان، شورای عالی انقلاب فرهنگی، سفیرفیلم، سازمان جوانان جمعیت هلال احمر، حوزه هنری و ستاد توسعه فناوری های نرم معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری و... حامیان این دوره جشنواره بودند.

دوره ششم

ششمین جشنواره فیلم کوتاه دانش‌آموزی مدرسه از اسفندماه سال ۹۸ و در روزهای کرونایی، فراخوان عمومی خود را منتشر کرد و بعد از ۶ ماه، در اواخر مردادماه، بعد از دریافت ۱۶۱۶ فیلم از ۳۰ استان کشور، ۲۰۱ شهر و ۸۰۶ مدرسه مختلف از تمامی مقاطع تحصیلی در ۷ محور اصلی شامل داستانی، انیمیشن، مستند، علمی-آموزشی، کلیپ، تیزر و ولاگ و دو محور جانبی فیلم‌نامه و اقلام تبلیغاتی فیلم (شامل پوستر، تیزر و عکس پشت صحنه) به داوری و انتخاب آثار برتر پرداخت. داوری جشنواره در این دوره به عهده بیش از ۱۰۰ داور متخصص حوزه هنر و رسانه بود و به صورت جمع‌سپارانه انجام شد و در نهایت در آیین پایانی این جشنواره که به مدت ۵ روز از تاریخ ۱۲ آبان‌ماه تا ۱۶ آبان‌ماه برگزار شد، ۱۰۰ اثر برگزیده در محورهای مختلف تندیس زرین جشنواره را دریافت کردند. رویداد افتتاحیه آیین پایانی در تاریخ ۱۲ بهمن ماه در سالن حافظ برج میلاد، با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و فاصله‌گذاری اجتماعی، با صندلی‌های تماماً خالی برگزار شد و پخش زنده این مراسم هم از طریق صفحات مجازی جشنواره و صفحه رسمی جشنواره در شبکه نمایش خانگی «فیلم‌گردی» صورت گرفت. این دوره جشنواره، با حمایت ستاد توسعه فناوری‌های نرم و هویت‌ساز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بسیج صداوسیما، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش‌پژوهان جوان، سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر (ساترا)، سازمان جوانان جمعیت هلال احمر، معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران، مجموعه برج میلاد، مجتمع آموزشی و پژوهشی شهید آوینی، باشگاه هنر و رسانه نوجوان، معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده، کانون دانش‌آموزی هلال احمر، مرکز مستند سفیرفیلم، معاونت فرهنگی قوه قضاییه، باشگاه رشد جوان سازمان هنری رسانه‌ای اوج، شبکه نمایش خانگی فیلم‌گردی، شتاب‌دهنده آوومیک، آکادمی برش، خانه نوآوری تعلیم و تربیت، گروه هنری کات، موسسه برهان، موسسه الگوی تعلیم و تربیت قاف، شبکه امید، موسسه فرهنگی و اطلاع‌رسانی تبیان، باغ کتاب تهران، مجموعه فرهنگی سیدالشهدا و موسسه فن‌آموز برگزار شد.

دوره هفتم

هفتمین جشنواره فیلم کوتاه دانش آموزی مدرسه از ۲۰ اسفند ماه سال ۹۹ و در میانه روزهای کرونایی فراخوان خود را آغاز کرد و پس از گذشت حدود ۶ ماه، در تاریخ ۱۵ شهریور و پس از دریافت ۴۱۱۴ اثر از ۱۱۰۸ مدرسه و ۳۱ استان کشور در دو بخش اصلی و جانبی شامل ۲۸۳۴ فیلم ، به داوری و انتخاب آثار پرداخت. داوری این جشنواره در این دوره با حضور بیش از ۱۳۰ داور متخصص در حوزه هنر و رسانه و به صورت جمع سپارانه صورت گرفت. و در نهایت در آیین پایانی این جشنواره که به مدت ۶ روز از تاریخ ۸ آبان ماه تا ۱۳ آبان ماه برگزار گردید بالغ بر ۱۰۰ اثر برگزیده در محور های مختلف تندیس زرین جشنواره را از آن خود کردند. آیین پایانی هفتمین دوره جشنواره با برگزاری برنامه زنده تلویزیونی رسانش از شبکه امید به مدت پنج شب متوالی آغاز شد و در ادامه با پخش زنده ویژه برنامه ی اینترنتی «مدرسه پلاس» از استودیوی دبیرخانه جشنواره هر شب به مدت ۶ ساعت با حضور مهمان هایی از هیئت داوران و دبیران جشنواره، مصاحبه با افراد برگزیده دوره هفتم در قالب ویژه برنامه ویژه اختتامیه و نقد و بررسی آثار توسط داور جشنواره بین المللی مدرسه و هم چنین ویژه برنامه زنده آسمان مدرسه در قالب مصاحبه با مهمانان در حوزه رسانه و نوجوان و نیز اکران آنلاین فیلم های برگزیده از بستر سایت و صفحات مجازی جشنواره انجام شد. در نهایت اختتامیه ملی جشنواره در تاریخ ۱۳ آبان ماه در سالن اندیشه حوزه هنری با حضور برگزیدگان، داوران و علاقه مندان برگزار گردید. هم چنین در دومین دوره بین المللی جشنواره در مجموع تعداد ۱۰۰ اثر از ۲۶ کشور به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که منجر به برگزاری ۴ پنل مشترک اکران آثار با ۴ جشنواره خارجی شامل روسیه، صربستان، آذربایجان و ولز در بستر تلویزیون اینترنتی جشنواره گردید. اختتامیه بین المللی جشنواره و اعلام برگزیدگان در بخش بین المللی نیز در تاریخ ۱۳ آبان ماه بلافاصله بعد از اختتامیه اصلی جشنواره به صورت برخط برگزار گردید. در دوره هفتم برای اولین بار مراسم اختتامیه جشنواره از تاریخ ۱۶ تا ۲۶ آبان ماه در هفت قطب کشور برگزار گردید. این قطب ها شامل قزوین، گیلان، گلستان ، همدان، سیستان و بلوچستان، فارس و اصفهان بود. این دوره از جشنواره توسط موسسه هنروما و با حمایت سازمان تنظیم مقررات رسانه های صوت و تصویر فراگیر (ساترا)، سازمان ملی پرورش استعداد های درخشان و دانش پژوهان جوان، سازمان بسیج صدا و سیما، سازمان جوانان جمعیت هلال احمر، سازمان تبلیغات اسلامی، مجتمع آموزشی و پژوهشی شهید آوینی، حوزه هنری انقلاب اسلامی،‌ باشگاه هنر و رسانه نوجوان، مرکز مستند سفیر فیلم، موسسه فرهنگی مهتدین، شبکه امید، معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده، آکادمی برش، موسسه برهان، موسسه الگوی تعلیم و تربیت قاف، کانون دانش آموزی هلال احمر، خانه نوآوری تعلیم و تربیت و شتاب دهنده آوومیک برگزار شد.